Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Ανοιχτή επιστολή προς το Τζιμάκο σχετικά με τη παράσταση του Μνιμόνιουμ -30 Χρόνια Νύχτα στη Κύπρο

Τζιμάκο,

Με μεγάλη μας χαρά είδαμε να κυκλοφορεί και στον Κυπριακό κυβερνοχώρο η μεγαλοπρεπές γενειάδα του συγχωρεμένου Karl Heinrich Marx αποτυπωμένη στην αφίσα της παράστασης “Mnimonium - 30 χρόνια νύχτα”. Αραιές και σπάνιες οι εμφανίσεις σου στη Κύπρο και ο κόσμος του οποίου το μυαλό έχει καεί από τις δημιουργίες σου τις αποζητά πιο συχνά. Έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από το Vasileros Bromas που απολαύσαμε στο Σκαλί και ανυπομονούσαμε για την επιστροφή σου.

To χαμόγελο μας ξίνισε όταν είδαμε την τιμή της συναυλίας. 30 ευρώ προπώληση και 35 στο ταμείο. Με διαφορά η πιο ακριβή συναυλία που έγινε στη Κύπρο τα τελευταία χρόνια και σίγουρα η πιο ακριβή από αυτές που έχουν ανακοινωθεί. Φέτος το καλοκαίρι ο Αλκίνοος θα παίξει για 25 ευρώ, 25 ευρώ και ο Χατζής. Ακόμα και ο ακατανόμαστος ζητά 25 ευρώ (Αναφέρω τις πιο πάνω συναυλίες ενδεικτικά αφού μόνο αυτές έχουν ανακοινώσει τιμές ακόμα) Βέβαια το χειμώνα που μας πέρασε απολαύσαμε τον Αγγελάκα σε μια από τις καλύτερες συναυλίες που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια με 15 ευρώ.

Πέρα από τις συγκρίσεις με τις εγχώριες συναυλίες αν δούμε τις τιμές για την ίδια παράσταση στην Ελλάδα νοιώθουμε πραγματικά μαλάκες. Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ζητούσες 40 ευρώ. Αν και επίσης το θεωρώ ακριβό, εκεί παρουσίαζες τη παράσταση σου στον χώρο με βάση τον οποίο την είχες δημιουργήσει και σε ένα μαγαζί το οποίο κατά γενική ομολογία θεωρείται ο πιο άρτια κατασκευασμένος και εξοπλισμένος κλειστός συναυλιακός χώρος της Ελλάδας, πράγμα το οποίο σίγουρα έχει επίπτωση τόσο στη ποιότητα της παράστασης και στην όλη εμπειρία που λαμβάνει ο κόσμος που σε παρακολουθεί αλλά και στο κόστος παραγωγής. Για να έχουμε πραγματικό μέτρο σύγκρισης με τις συναυλίες που προγραμματίστηκαν στη Κύπρο, είδαμε πως οι Πατρινοί σε απόλαυσαν με 20 ευρώ…

Με το Κυπριακό συναυλιακό χρηματιστήριο να έχει καθορίσει τα τελευταία χρόνια τις τιμές στις ήδη πολύ ψηλές 20 με 25 ευρώ, η αφίσα σου έρχεται να κάνει μεγάλη ζημιά στα συναυλιακά πρεζόνια καθώς όπως είναι γνωστό στα συναυλιακά προϊόντα καθώς και στα πετρελαιοειδή άμα ανεβάσει ο πρώτος πρατηριούχος τη τιμή ακολουθούν και οι υπόλοιποι και βέβαια ξεχνούν να τις ξανακατεβάσουν. Λίμιτ απ φωνάζουν με χαρά οι χρηματιστές και τρίβουν με χάρη τις χερούκλες τους!

Πως το αποδέχεσαι να γίνεται τόσο μεγάλη εκμετάλλευση του ονόματος σου από τους Κύπριους διοργανωτές της συναυλίας. Σε χώρους που ουδεμία σχέση έχουν με το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τόσο σε αισθητική αλλά κυρίως σε κατασκευή και τεχνολογική υποδομή με άμεσο αποτέλεσμα στη ποιότητα που μπορεί να παραχθεί. Σε αμφιθέατρα με πολύ πιο μεγάλη χωρητικότητα από το Γυάλινο (Λακατάμια 2000 καθήμενους ~ 2500 με την αρένα – Κηποθέατρο 2500 καθήμενους ~ 3000 με την αρένα) πράγμα που έχει άμεση επίπτωση στις εισπράξεις των διοργανωτών αλλά κυρίως στο τελικό αποτέλεσμα που θα εισπράξει ο κάθε θεατής!

Κάνοντας μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς βλέπουμε ότι αν η προώθηση των συναυλιών αποτύχει και οι διοργανωτές προ-πουλήσουν μόνο τα μισά εισιτήρια και αν θεωρήσουμε πως τα μισά από τα έσοδα τους θα πάνε για κάλυψη εξόδων τότε τους μένουν 40000 ευρά καθαρά. Στη πολύ πιθανή περίπτωση του sold-out και των δύο συναυλιών τα καθαρά τους έσοδα αυξάνονται μέχρι και στα 140.000+ μικρά ευραιοπουλάκια. Τσάμπα δουλεύουν…

Πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχα έρθει και είδα τη παράσταση «Της πατρίδας μου η σημαία» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Μετά τη παράσταση πέρασα από τα καμαρίνια να σου δώσω συγχαρητήρια. Αναφερόμενος στη σπουδαία παράσταση που είχα παρακολουθήσει σε ρώτησα «Που τα βρίσκεις όλα αυτά ρε μεγάλε;» Η απάντηση σου «Με πολύ κόπο!» με ξάφνιασε ευχάριστα.
Η απάντηση αυτή οδήγησε στην απομυθοποίηση του προσώπου σου (αυτά φέρνει η ενηλικίωση) και συγχρόνως η αξία σου σαν καλλιτέχνης ανέβηκε πολύ ψηλά στην εκτίμηση μου.

Απορώ πως αποδέχεσαι να εκμεταλλεύεται όλο τον κόπο αυτό ο κάθε επιτήδειος για να κάνει μια γρήγορη «’κονόμα»
Βέβαια στη Κύπρο οι πιο παλιοί λέγανε «Εγιώ στραώννω τζιαι πουλώ τζιαί σου άμπλεπε τζι αγόραζε»*... ή πιο απλά «Μαλάκες ανοίξαμε, σκύψτε να σας τα πάρουμε χοντρά».

Τζιμάκο πραγματικά στενοχωριέμαι που αυτή τη φορά αναγκάζομαι να περιμένω να βγει το DVD για να δω τη παράσταση σου.

Πολύ φιλικά,
Σάββας Αναστασίου


*Κυπριακή παροιμία: «Εγώ σε στραβώνω και σου πουλώ ότι θέλω, εσύ να προσέχεις τι αγοράζεις»

2 σχόλια:

 1. Μιαν απορια.
  Ουλλοι οσοι διαμαρτύρονται γιατι πασιν?
  Με 30 ευρω εισιτηριο λεω πάι πάι.
  Ας εβρουν θύματα.

  Επιση και παλε 40 ευρω για πανουση οσο καλος τζιαν νεν ο χωρος εν εκμετάλλευση.

  15 ευρω μάλιστα.
  Πανω που 15 εν εκμεταλλευση

  Andreas

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ μου φίλε, συμφωνώ απόλυτα με όσα έχεις γράψει αλλά διαφωνώ στο γεγονός ότι φταίουν οι διοργανωτές...Μπόρεις εσύ να ξέρεις πόσα έπιασεν ο Jimacos? Στην Ελλάδα φωνάζουν και ουρλιάζουν για τα ποσά τα οποία παίρνει ο Mr.Pan...κοίταξε τζαι έβρε μέσα στο ίντερνετ σχόλια άλλων φίλων που την ελλάδα τζαι θα δείς...το νόμισμα έχει πάντα 2 όψεις..

  ΑπάντησηΔιαγραφή